Lærere Tónlek-NYSS 19

NYSS 19


Det er en glæde endelig at præsentere lærerne på sommerkurset Tónlek

Elisabeth Zeuthen Schneider

Violin

Danmark


Elisabeth Zeuthen Schneider's teaching career has been impressive. As well as having taken part in forming some of the most talented musicians coming out of Denmark (names including Nikolaj Znaider, Niklas Walentin (Trio Vitruvi), Frederik Øland (Danish String Quartet) and Kirstine Schneider), her work has built up talent education at RDAM building The Junior Academy and the outreach project “Lørdagsskole”.


For four years she was leading The International Minifiddler Project at RDAM.

In 2018 she started a teaching project in collaboration with the music festival Hellensmusic , working with young kids and local teachers in Herefordshire, UK.

 

Jon Dahlkvist

Bratch

Sverige


Jon Dahlkvist verkar som violast, kammarmusiker, pedagog och projektledare på olika sätt. Stråkkvartetten Dahlkvistkvartetten som han startade 2007 har haft både nationellt och internationellt genombrott och hörs ofta i radio och TV. Årets klassiska Grammis 2018 tillföll Dahlkvistkvartetten för CDn Andrea Tarrodi String Quartets.

Som orkestermusiker har Jon många års erfarenhet från Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Wermland Opera samt genomfört årsvikariat i både Kungliga Operan i Stockholm samt Västerås Sinfonietta. Han har även suttit som stämledare i NorrlandsOperan, Camerata Nordica samt Camerata Ardesko, en nyskapande ensemble som han var med och grundade under sina år i Holland.


Sedan 2014 har Jon varit festivalledare och därigenom drivit Glafsfjordens musikfestival som varje vinter har flera internationella toppartister och arbetar för att sprida klassisk konstmusik och kammarmusik till alla åldrar i samhället.


I musikundervisningen lägger Jon stor vikt vid att få studenterna att älska musiken liksom att hitta rätt arbetssätt och inspiration för att komma till ett lyckat resultat för alla inblandade.


Anne Marie Kjærulff

Violin

Danmark


Anne Marie Kjærulff er violinist i DR Symfoniorkestret.Desuden er hun aktiv som kammermusiker, underviser og instruktør. Anne Marie har spillet i Athelas Sinfonietta da det var Statsensemble, var med til at starte Ensemble 2000 og spillede med dem en årrække, bl.a. mange radiotransmissioner og CD indspilninger af ny musik.


Anne Marie har undervist på Kent State University, Ohio, og har siden 2002 undervist privat i København og har startet sit eget børneorkester i København Nordvest. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Prof. Milan Vitek og i Ohio hos Almita og Roland Vamos på Oberlin Conservatory. Anne Marie var Nordisk projektkoordinator for NYSS  i Helsinki 2016 og i Danmark 2018 samt for Tónlek 2019.


Jan Dahlkvist

Kontrabas

Sverige


Jan Dahlkvist har arbetat 42 år i Sveriges Radios Symfoniorkester som kontrabasist, och
har också gjort diverse inhopp under åren i andra svenska proffesionella orkestrar.
Under några år var Jan gästbasist i Paris Kammarorkester och han har lång erfarenhet inom kammarmusik. Jan är utbildad på KMH i Stockholm där han också började på dåvarande diplomutbildning.


Som kontrabaslärare arbetade han under 1980-talet med suzuki-inriktning. I slutet av 1990-talet vidareutbildade han sig i kontrabasmetodik för Francois Rabbath i London och Paris; en metodik och idévärld som har varit mycket framgångsrik för Jan. Sedan 2000 har Jan varit huvudlärare i kontrabas på Lilla Akademien där han fortfarande arbetar. Han har också undervisat periodvis på KMH, och är för närvarande även gästlärare på Musikhögskolan Ingesund. Dessutom har han varit gästlärare och gästföreläsare i kontrabasmetodik både i Sverige och övriga Europa, ofta i ESTA:s regi. 2013 fick Jan Musikaliska Akademiens Welinstipendium Årets Pedagog. Inför Tónlek hälsar Jan ”Bas är mest roligt”.


Jonas Franzon

Cello

Sverige/Finland


Jonas Franzon har studerat både på Musikhögskolan i Malmö för Mats Rondin och på Sibelius-Akademin för Martti Rousi och Raimo Sariola. Under Sariolas ledning avlade han musikerexamen (Master of Fine Arts) i Malmö och B- och A-examen i cellospel vid Svenska yrkeshögskolan, bl.a. som solist med Jakobstads orkester.


Jonas har en befattning som cellolärare delad mellan Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors och Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo. Han har nyligen vidareutbildat sig i pedagogik på Snellman-Korkeakoulu, och han har förutom pedagogik också ett starkt intresse för kammarmusikverksamhet.


Anna Andersson Vass

Violin

Sverige


Anna Andersson Vass arbetar som fiollärare på Musikskolan i Arvika sedan 2011 och har således en lokal förankring och kännedom om trakten som årets kurs befinner sig i. Hon tog sin examen vid Musikhögskolan Ingesund 2007 med studier för bl.a. Magnus Ericsson och Per Saemund Björkum. Sedan dess har hon medverkat som musiker vid några av Säffleoperans uppsättningar samt i Värmlänningarna i Ransäter 2013-2019. Hon ingår i tangoduon Two to Tango, stråkensemblen Cor Cordis, samt frilansar i olika sammanhang. Vid sidan av sin klassiska skolning Anna har en genrebredd med erfarenhet av tango, country, irländsk musik och rock.


Anna arbetar med allt från nybörjare till gymnasieelever, enskilda elever och grupper. Samspel och kammarmusik ligger henne mycket varmt om hjärtat. Hon undervisar i stråkkvartett, teori och gehör och förespråkar ett medvetet musicerande och en integrering av musikteorin i det direkta musicerandet. Anna arrangerar gärna inför större och mindre produktioner för stråk och symfoniorkester. Spelglädje och uttryck är viktigt i undervisningssammanhang, liksom lyhördhet i musicerandet, oavsett nivå. Det är Annas första år som lärare i Tónlek och hon ser mycket fram emot att få träffa spelsugna elever.


© Copyright. All Rights Reserved.